Fashyou

Przepis na szybkie muffinki

Skorzystaj z ekspresowego przepisu na pyszne czekoladowe muffiny! Idealne do kawy, na słodki podwieczorek, a także w razie wizyty niezapowiedzianych gości. Ich wykonanie, łącznie z pieczeniem, zajmie ci niecałe pół godziny!

Składniki suche:

2 szklanki mąki

Pół szklanki cukru

3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Tabliczka ulubionej czekolady pokruszona na mniejsze kawałki (ale wystarczająco duże by było je widać w cieście)


Składniki mokre:

Pół szklanki oleju

1 jajko

1 szklanka mleka

Opcjonalnie: aromat waniliowy

Potrzebne ci będą: papierowe papilotki (jeśli posiadasz papilotki nieusztywniane, wskazana jest blacha) lub silikonowa forma do muffinek


Wykonanie:

1. Piekarnik nastaw na 180 st. C z termoobiegiem lub 200 st. C bez termoobiegu.

2. Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Mokre składniki wymieszaj lub zmiksuj w drugiej misce.

3. Suche składniki dodaj do mokrych, całość ponownie wymieszaj (lub zmiksuj) do otrzymania jednolitej masy.

4. Ciasto nałóż do papilotek – do ok. 2/3 ich wysokości. Muffinki wyrosną podczas pieczenia.

Opcjonalnie: Nakładając ciasto do papilotek, do środka można dodać łyżeczkę nutelli lub dżemu. Otrzymamy wyśmienite muffiny z nadzieniem.

5. Piecz 17-20 min. Uwaga: jeśli będą się piekły dłużej, mogą być za suche.

6. Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia i … rozkoszuj się smakiem!




Zobacz też: