Fashyou

Proste triki kulinarne do zastosowania od zaraz!

Stajesz na głowie, by przygotowane przez ciebie potrawy były smaczne i kusiły już na sam ich widok, ale nie zawsze jesteś zadowolona z efektów? Sztuka kulinarna opiera się w dużej mierze na sztuczkach, które znane były już naszym babciom. Jeśli dorzucić do tego kilka współczesnych trików, otrzymujemy małe kompendium, które przyda się zarówno tym, którzy czują się w kuchni jak ryba wodzie, jak i mniej doświadczonym kucharzom. Sprawdź proste sposoby na szybsze i przyjemniejsze gotowanie.

Ciemniejące owoce i pieczarki - potrafią skutecznie zniechęcić do spróbowania potrawy, której są składnikiem. Jeśli chcesz, aby wyglądały świeżo na talerzu, po obraniu gruszki, jabłka czy banana skrop je sokiem z cytryny. Podobnie jest z pieczarkami: po oczyszczeniu i przygotowaniu do dalszych kuchennych czynności, skropienie cytryną sprawi, że nie ściemnieją nawet podczas smażenia! Nie obawiaj się smaku cytryny, będzie niewyczuwalny.


Łzy i cebula - połączenie wydawałoby się nierozerwalne podczas kuchennych eksperymentów. Aby jednak nie zanosić się płaczem podczas krojenia cebuli, schowaj ją do zamrażalnika na kilka minut. Możesz też skorzystać z lodówki, jednak wtedy warto schładzać warzywo ok. pół godziny przed krojeniem.


Kalafior - smak i kolor kalafiora będzie lepszy, jeśli ugotujesz go w mleku, które odrobinę posłodzisz (mleko w proporcji z wodą 1:1).


Przesolona zupa - prostym sposobem na to, by pozbyć się zbyt słonego smaku, jest dodanie do zupy obranego surowego ziemniaka i ponowne jej zagotowanie.


Ziemniaki w mundurkach - uwielbiamy ich smak! Jeśli jednak nie lubisz, gdy pękają w trakcie gotowania, kilka kropel octu dodanych do wody załatwi sprawę. Jeśli podczas gotowania wody, dodasz do niej 1-2 łyżki oleju sprawisz, że dużo łatwiej będzie obrać ziemniaki ze skórki. Wystarczy, że ostudzony ziemniak zostanie nakłuty widelcem.


Rozmrażanie mięsa - studencki sposób rozmrażania mięsa w gorącej wodzie nie sprzyja niestety zachowaniu jakości produktu. Czym prędzej zaniechaj więc takich praktyk, jeśli zależy ci nie tylko na smaku mięsa, ale i jego wartościach odżywczych.


Fasola a wzdęcia - jeśli nie chcesz się zmagać z nieprzyjemnym efektem wzdęć po spożyciu fasoli, postaw na pracę u podstaw! Namocz fasolę razem z zielonym kminkiem i tak też ją zagotuj. Kminek odlejesz wraz z wodą odcedzając fasolę przez sito. 

Sprytne solenie - czy wiesz, że solenie przed zagotowaniem wody sprawia, że dłużej się gotuje? Spokojnie zaczekaj na wrzenie i dopiero wtedy dodaj soli. Sól zastosuj też w przypadku rozgrzanego na patelni tłuszczu, dzięki temu nie będzie pryskał.



Papryka bez skórki - jeśli chcesz obrać paprykę ze skórki i nie namęczyć się przy tym, pokrój ją na cztery kawałki i podgotuj przez ok. 5 minut.


Sos pomidorowy - więcej słodyczy uzyskasz gotując taki sos nieco dłużej niż inne. Pamiętaj też o tym, aby cebulę, która zwykle jest składnikiem sosów pomidorowych, smażyć do miękkości przed połączeniem z pomidorami, których właściwości utrudniają późniejsze rozgotowanie cebuli.


Liście sałaty - pod żadnym pozorem nie kroimy ich, chyba że nie zależy ci na zachowaniu wyjątkowego smaku sałaty. Najlepszym sposobem na to aby uzyskać drobne kawałki jest porwanie jej liści, dzięki czemu nie stanie się gorzka. A jeśli dostrzegasz na liściach sałaty małe muszki, zamocz ją na kilka minut w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny.


Zupa wykipiała - a można było temu zapobiec kładąc na wierzchu garnka drewnianą łyżkę. Koniecznie wypróbujcie!