Fashyou

Awokado z jajkiem - przepis!

Śniadanie mistrzów w 15 minut - pyszne, zdrowe i kolorowe! Czy nie brzmi to wspaniale? :)
Jak więc przyrządzić śniadaniowe cudo, które doda Ci energii i poruszy kubki smakowe zarazem - poznaj nasz prosty przepis, którym z pewnością zaskoczysz domowników!

Śniadanie z pieczonym jajkiem w awokado jest o tyle atrakcyjne, że możesz je dowolnie modyfikować. Kreatywne dodatki, które za każdym razem będą inne, sprawią, że śniadanie z zapiekanym jajkiem w tym niezwykłym owocu, nigdy się nie znudzi!

Składniki:

- jedno awokado (wielkość dowolna)
- dwa jajka
- 1 plaster żółtego sera
- pietruszka lub szczypiorek
- bagietka (np. z masłem czosnkowym)
- sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Podczas rozgrzewania piekarnika możesz już włożyć do niego bagietkę, ponieważ ta potrzebuje kilka minut więcej niż awokado.

Pokrój ser w cienkie paseczki.
Umyj owoc (nie obieraj), przekrój na pół i wyjmij pestkę. Obie połówki ułóż w blaszce.
Rozbij pierwsze jajko w niewielkim naczyniu, np. w filiżance.
Delikatnie, małą łyżeczką przełóż do połówki awokado przede wszystkim żółtko w całości. Jeśli owoc jest mały, prawdopodobnie zostanie Ci sporo białka. Możesz je przelać i zapiec np. w małej tartaletce. Powtórz kroki z kolejnym jajkiem i drugą połówką awokado.

Jajka w awokado oprósz solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz ok 13 minut w 180 st.C.

Gotowe 'zapiekanki' podawaj posypane odrobiną sera i pietruszką lub szczypiorkiem, z ciepłą bagietką. Jeśli białko było zapiekane dodatkowo, to na nim podaj awokado.

Zobacz też: