Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Zapiekany bakłażan z mięsem - przepis

Bakłażan, uwielbiany w kuchni śródziemnomorskiej, zyskuje na popularności także w Polsce. Nasza dzisiejsza propozycja idealnie sprawdzi się w porze obiadowej. Faszerowany bakłażan, zapiekany z mozzarellą kusi zapachem i zachwyca smakiem. Polecamy!
Zapiekany bakłażan z mięsem - przepis

Przygotowanieok. 20 min. Pieczenie: ok 45 min.

Składniki

2 bakłażany (średnie lub duże)

350 - 400 g mięsa mielonego

1 duża cebula, 1 ząbek czosnku

4 świeże pomidory + opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego (lub puszka pomidorów bez skórki 400 g)

Zioła prowansalskie (lub mieszanka ziół, które posiadamy w domu np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn)

Szczypta ostrej mielonej papryki, suszone oregano, sól i pieprz do smaku

1 opakowanie mozzarelli

Oliwa

Przygotowanie bakłażana

Bakłażany myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy miąższ, który przykładamy do osobnego naczynia. Wydrążone bakłażanowe łódeczki posypujemy solą, aby zniwelować ich goryczkę i odstawiamy na ok 20min. Przechodzimy do przygotowania farszu.

Po 20 minutach bakłażany dokładnie myjemy usuwając sól, a następnie osuszamy.

Przygotowanie farszu

W czasie gdy nasze bakłażany leżakują, siekamy w kostkę cebulę i lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Nadmiar wody lub tym bardziej tłuszczu, który wytopi się z mięsa podczas smażenia, koniecznie odlewamy, ponieważ bakłażan wchłonie go niczym gąbka! Miąższ bakłażana kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię łącząc z mięsem.  

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dokładamy do farszu. Można w tym momencie dołożyć łyżkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia smaku.

Jeśli korzystamy z pomidorów z puszki, również kroimy je w kostkę i dodajemy do farszu wraz z sokiem. Całość przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, a następnie szczyptę ostrej papryki oraz zioła prowansalskie. Jeśli chcemy bardziej pokreślić pomidorowy smak farszu, dodajemy odrobinę cukru (czubeczek łyżeczki). Dusimy do momentu, aż sos będzie miał zwartą konsystencję. Nadmiar sosu należy odparować.

Pieczenie

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni C. Wydrążone i wypłukane z soli bakłażany napełniamy po brzegi farszem. Układamy na wysmarowanej oliwą blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 min.

Po upływie 35 minut wyjmujemy bakłażany. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch dania serem. Zapiekamy jeszcze około 10 minut lub do całkowitego rozpuszczenia się mozzarelli. Wyjmujemy i podajemy. Można ozdobić listkami bazylii.  



Zobacz też:

Skomentuj: