Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Właściwości zdrowotne żurawiny

Żurawina to cudowny owoc. Działa przeciwutleniająco, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo. Owoc z powodzeniem wykorzystywany był w różnych dolegliwościach już w średniowieczu i do dziś jego właściwości prozdrowotne nie zostały podważone, a wręcz zyskały na mocy.
Właściwości zdrowotne żurawiny

Owoce żurawiny stanowią ważny składnik diety. Są niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin (C, B1, B2), błonnika i soli mineralnych (wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny, kwas cytrynowy i jabłkowy). Żurawina jest idealnym dodatkiem do deserów (
dżemy, konfitury i soki), przekąsek (suszona żurawina), a także w przeróżnej formie do mięs i pasztetów.

Żurawina wspomaga drogi moczowe


Jest to jej najbardziej popularne zastosowanie. Wspomaga leczenie pęcherza moczowego i chorób nerek, co w medycynie naturalnej znane jest od dawna. Systematyczne spożywanie żurawiny zmniejsza konieczność terapii antybiotykowej w infekcjach dróg moczowych.


Zdrowe zęby dzięki żurawinie


Żurawina ma ogromne znaczenie w stomatologii. Ogranicza namnażanie bakterii oraz drobnoustrojów wywołujących próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Substancje zawarte w żurawinie tworzą swoistą barierę ochronną, utrudniając w ten sposób przyleganie bakterii do szkliwa i nie dopuszczając do infekcji dziąseł.


Żurawina czy czerwone wino


Jeśli chcesz czymś zastąpić wino, które od czasu do czasu popijasz dla zdrowia do posiłku, postaw na żurawinę. Jej przeciwutleniające właściwości porównywane są do tych charakterystycznych dla czerwonego wina. Mowa o zapobieganiu zakrzepom i wpływie na rozszerzanie naczyń krwionośnych, co z kolei poprawia krążenie krwi. Podobnie jak czerwone wino, żurawina zawiera duże ilości flawonoidów (antocyjany, flawonole, proantocyjanidyny), które mają znaczenie w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Wskazuje się również na pozytywne działanie owoców żurawiny w przypadku chorób związanych z podwyższonym cholesterolem.


Żurawina na nowotwory


W soku żurawinowym występują związki aktywne, które znajdują zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Moc żurawiny wynika ze znacznej zawartości substancji antyoksydacyjnych w owocu. Dzięki temu żurawina chroni też przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu.



Sprawniejsza praca mózgu


Komórki mózgowe będą ci wdzięczne za dołączenie żurawiny do swojej diety. Owoc ma pozytywny wpływ na spowalnianie procesu obumierania szarych komórek. Ryzyko związane z chorobami takimi jak Alzheimer czy Parkinson jest tym samym mniejsze.


Kto nie powinien sięgać po żurawinę?


Umiarkowane spożywanie żurawiny zaleca się osobom mającymi problem z kamieniami nerkowymi.




Skomentuj: