Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Tych produktów nie trzymaj w lodówce!

Nie wszystkie produkty roślinne lubią niską temperaturę z dużą wilgotnością. Dla części z nich zdecydowanie lepszym środowiskiem jest temperatura od 10 do kilkunastu stopni Celsjusza.
Tych produktów nie trzymaj w lodówce!


Przy zbyt niskiej temperaturze, część warzyw szybciej mięknie, a ich skórka pokrywa się nieprzyjemnymi plamami. Oprócz warzyw, do grupy produktów ze wskazaniem na trzymanie z daleka od chłodziarki, należą cytrusy. Sprawdź, które jeszcze produkty wolą temperaturę pokojową i już dziś zmień nawyki, zapewniając im dłuższą świeżość.


Banany i cytrusy - zmieniają wyczuwalnie swój smak na bardziej cierpki i tracą swój aromat. Lodówka jest jednak dobrym wyborem, gdy chcemy zwolnić efekt dojrzewania tych owoców. Wyjątek stanowią owoce kiwi - te z powodzeniem możesz schować w lodówce.


Pieczywo - trzymamy w chlebaku, nigdy w warunkach chłodniczych, które doprowadzają do szybszego czerstwienia i pleśnienia. Jeśli jednak chcemy przedłużyć świeżość kilku bułek czy chleba, nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w zamrażarce (do ok 2-3 tygodni). Pamiętajmy jednak, aby pieczywo zamrażać w szczelnym opakowaniu.


Ogórki, Pomidory, Papryka - to zaskakujące jak bardzo nie lubią lodówki. Poznasz to po utracie soczystości i zaniku ich smaku. Przechowując te popularne warzywa w temperaturze pokojowej pozwolisz im też na szybsze dojrzewanie. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać ich w żadnym opakowaniu!


Cebula - warunki panujące w lodówce niekorzystnie wpływają na strukturę warzywa. Aby zapobiec szybszemu pleśnieniu, trzymaj ją w ciemnych i suchych warunkach, poza chłodziarką.



Czosnek - trzymaj go z daleka od lodówki, chyba że pozostały ci obrane ząbki, wtedy kilka dni w lodówce do momentu ich użycia jest jak najbardziej dopuszczalne.

Ziemniaki - najlepszym miejscem jest sucha piwnica lub spiżarnia, gdzie panuje neutralna temperatura, ale wyższa niż ta w lodówce. Niska temperatura wpływa na utratę skrobi i zmienia smak ziemniaków na dużo słodszy.


Produkty sypkie - nie nadają się do lodówki z uwagi na wysoką wilgotność, która w niej panuje, a to z kolei wpływa na utratę ich jakości. Kawa, herbata, cukier, mąka czy ryż - najlepiej poczują się w zwykłej kuchennej szafce w szczelnych pojemnikach, dzięki czemu dłużej zachowają swój smak i aromat.



Oleje - najlepiej gdy przechowywane są w ciemnych naczyniach, w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowi jednak olej lniany, który powinien znaleźć swoje stałe miejsce w lodówce, z uwagi na mniejszą trwałość niż inne oleje.


Konserwy - zamknięte trzymajmy poza lodówką, a gdy nie spożyjemy całej zawartości i chcemy zostawić ją na później, najlepiej jest przełożyć produkt do osobnego naczynia i przechowywać już w lodówce.





Skomentuj: