Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Sztuczki kuchenne - sprawdź czy je znasz!

Znajomość sprytnych trików w kuchni znacznie ułatwia organizację pracy i wpływa na szybkość przygotowania potraw. Sprawdź, czy zebrane przez nas sposoby są ci znane.
Sztuczki kuchenne - sprawdź czy je znasz!


Sklejony makaron - jeśli borykasz się z tym problemem przy każdym obiedzie, spróbuj gotować makaron w większej ilości wody.


Drewniana deska farbuje - nie jest to żadną nowością. Pytanie, jak pozbyć się tego wizualnego mankamentu? Sprawdzonym sposobem jest zastosowanie soli do czyszczenia. Jeśli jednak nie masz na to czasu, pozostaw deskę na noc w wodzie z octem.


Ścieranie żółtego sera - wszyscy wiemy, jak ciężko się to robi gdy w ręku trzymamy nieodpowiedni do tej czynności gatunek sera. Istnieje jednak sposób na to, aby ser nie przyklejał się nadmiernie do tarki. Jeśli delikatnie natrzesz ją np. oliwą z oliwek, ułatwisz sobie to zadanie.


Kamień w czajniku - jest zmorą niejednej Pani domu. Nasz rada: przez około 30 minut w zakamienionym czajniku gotuj wodę z kwaskiem cytrynowym. Innym sposobem jest zagotowanie łupin ziemniaków. Jeśli i to nie pomoże, sięgnij po sprawdzony w wielu pracach domowych, ocet. Wystarczy nalać go do czajnika i odstawić na kilka dni. Pamiętaj, aby po takim zabiegu kilkukrotnie przegotować wodę, inaczej nie będzie się nadawała do picia!


Zapach ryb - jeśli przeszkadza ci woń gotowanych ryb, wypróbuj imbir lub sok z cytryny, które wystarczy dodać do wody. A jeśli rybę przyrządzasz na patelni i nie chcesz, aby była źródłem nieprzyjemnego zapachu, zasyp patelnię fusami po kawie. Możesz też ułożyć kilka plastrów cytryny i zalać całość wodą.


Warzywa strączkowe - pamiętaj, aby solić je dopiero po ugotowaniu, inaczej będą twarde.


Tępe nożyczki - naostrzysz w każdej chwili, jeśli tylko dysponujesz odrobiną folii aluminiowej. Zasada jest bajecznie prosta, wystarczy bowiem po prostu ciąć folię, ostrzenie ma miejsce przy okazji. Do tego celu można też użyć papieru ściernego lub próbować ‘przeciąć’ igłę krawiecką.

Zachowaj kolor - jeśli gotujesz zielone warzywa, po zakończeniu zalej je zimną wodą. Zachowają dzięki temu swoją cudowną zieleń. W przypadku buraków, zastosuj cytrynę lub ocet - wystarczy odrobina by nie utracić głębokiego koloru warzywa.


Zapach baraniny - jeśli chcesz, aby nie był aż tak drażniący, namocz ją w mleku.


Domowa bułka tarta - najlepiej zrobić ją z czerstwej bułki lub chleba, które ścieramy na tarce.


Kasze, mąki, ryż - kto z nas nie przerabiał problemu z robaczkami w tych produktach? Jeśli nie chcesz zmagać się z nim ponownie, przechowuj je z liściem laurowym.


Zapach w lodówce - jeśli szukasz sposobu na pozbycie się uciążliwego zapachu, pozostaw w lodówce połówkę jabłka lub wstaw talerzyk z nasypanym proszkiem do pieczenia.




Skomentuj: