Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Sezon na dynię

Sezon na dynię trwa w najlepsze! A dokładnie rzecz ujmując zaczął się w lipcu i skończy dopiero w listopadzie. Warto wykorzystać ten czas i rozszerzyć nasz jadłospis o dania z dyni, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jej różnorodne zastosowanie kulinarne może zachwycić niejednego zawodowego jak i „domowego” szefa kuchni.
Sezon na dynię


Dynia – owoc czy warzywo?


Oto jest pytanie. Niektórych może to zaskoczyć, ale dynia tak naprawdę jest owocem. Według podziału botanicznego zaliczymy ją do owoców jagodowych. Oczywiście należy do osobnej modyfikacji owoców typu jagoda i wizualnie oraz smakowo nie ma zbyt wiele wspólnego z doskonale nam znaną borówką :) Niemniej jednak szczególnie pod względem kulinarnym, utarło się nazywać i traktować dynię jak warzywo. Nie dziwi to, biorąc pod uwagę, że dynia doskonale sprawdza się w daniach wytrwanych i pikantnych. A do rodziny dyniowatych (ok. 760 gatunków!) należą też m.in. kabaczki, cukinie, ogórki, melony czy arbuzy.


Dlaczego warto jeść dynię?


Dynia jest bogata w witaminy A, B1, B2, C oraz pierwiastki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo, a także kwas foliowy. Zawiera bardzo dużo cennego beta-karotenu. Beta karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A, chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, jest silnym przeciwutleniaczem, opóźnia efekty starzenia się, wzmacnia wzrok i system immunologiczny.


Dynia dostarcza też białka oraz błonnika, dobrze wpływa na  przemianę materii, jest lekkostrawna i niskokaloryczna. 100 g dyni to tylko ok. 28 kcal. Dynia nie zawiera sodu, który w nadmiarze prowadzi do zatrzymania wody w organizmie, a tym samym spowalnia proces odchudzania i może doprowadzić do zmian chorobowych np. wzrostu ciśnienia tętniczego.


Zaletą dyni jest również to, że nie wchłania z ziemi szkodliwych metali ciężkich np. ołowiu oraz azotanów z nawozów sztucznych. Dzięki temu dynia idealnie nadaje się na pierwsze obiadki dla niemowląt. To również doskonały produkt dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają, są aktywni fizycznie (szczególnie biegacze) lub są na diecie, nie tylko odchudzającej, ale również związanej z chorobami przewodu pokarmowego, serca czy nerek.


Warto dodać, że pestki dyni to istna kopalnia takich pierwiastków jak mangan, selen oraz cynk, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Cynk, w połączeniu z zawartymi w pestkach dyni tokoferolami (forma wit.E), ma szczególne znaczenie dla panów, korzystnie wpływa bowiem na prostatę, poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników. W pestkach dyni oraz w tłoczonym z nich oleju znajdziemy również wielkie bogactwo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom złego cholesterolu i tym samym pełnią istotną rolę w profilaktyce miażdżycy.

Jak jeść dynię?


Pestki dyni można jeść osobno jako przekąskę lub dodawać np. do sałatek. Najwięcej możliwości daje natomiast miąższ dyni. Surowy jest nieco mdły i lekko wodnisty, natomiast po ugotowaniu lub upieczeniu nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.  


Z dyni przyrządza się dania wytrawne i obiadowe np. zupy, placuszki, dodaje do sałatek, makaronów, risotto, zapiekanek oraz tart. Dynia jest idealnym składnikiem dań jednogarnkowych jak leczo lub gulasz, stosuje się ją także jako nadzienie do pierożków i naleśników. Z dyni można również przyrządzić frytki w wersji light.  


Marynowana dynia jest świetna jako zakąska, a także dodatek do obiadu lub kanapek.


Z kolei  na słodko dynia z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Przyrządzimy z niej przetwory, dżemy i  konfitury (łącząc ją z innymi owocami, np. jabłkiem), racuchy, naleśniki na słodko, ciasta, muffiny oraz desery.


Skomentuj: