Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Proste triki kulinarne do zastosowania od zaraz!

Stajesz na głowie, by przygotowane przez ciebie potrawy były smaczne i kusiły już na sam ich widok, ale nie zawsze jesteś zadowolona z efektów? Sztuka kulinarna opiera się w dużej mierze na sztuczkach, które znane były już naszym babciom. Jeśli dorzucić do tego kilka współczesnych trików, otrzymujemy małe kompendium, które przyda się zarówno tym, którzy czują się w kuchni jak ryba wodzie, jak i mniej doświadczonym kucharzom. Sprawdź proste sposoby na szybsze i przyjemniejsze gotowanie.
Proste triki kulinarne do zastosowania od zaraz!


Ciemniejące owoce i pieczarki - potrafią skutecznie zniechęcić do spróbowania potrawy, której są składnikiem. Jeśli chcesz, aby wyglądały świeżo na talerzu, po obraniu gruszki, jabłka czy banana skrop je sokiem z cytryny. Podobnie jest z pieczarkami: po oczyszczeniu i przygotowaniu do dalszych kuchennych czynności, skropienie cytryną sprawi, że nie ściemnieją nawet podczas smażenia! Nie obawiaj się smaku cytryny, będzie niewyczuwalny.


Łzy i cebula - połączenie wydawałoby się nierozerwalne podczas kuchennych eksperymentów. Aby jednak nie zanosić się płaczem podczas krojenia cebuli, schowaj ją do zamrażalnika na kilka minut. Możesz też skorzystać z lodówki, jednak wtedy warto schładzać warzywo ok. pół godziny przed krojeniem.


Kalafior - smak i kolor kalafiora będzie lepszy, jeśli ugotujesz go w mleku, które odrobinę posłodzisz (mleko w proporcji z wodą 1:1).


Przesolona zupa - prostym sposobem na to, by pozbyć się zbyt słonego smaku, jest dodanie do zupy obranego surowego ziemniaka i ponowne jej zagotowanie.


Ziemniaki w mundurkach - uwielbiamy ich smak! Jeśli jednak nie lubisz, gdy pękają w trakcie gotowania, kilka kropel octu dodanych do wody załatwi sprawę. Jeśli podczas gotowania wody, dodasz do niej 1-2 łyżki oleju sprawisz, że dużo łatwiej będzie obrać ziemniaki ze skórki. Wystarczy, że ostudzony ziemniak zostanie nakłuty widelcem.


Rozmrażanie mięsa - studencki sposób rozmrażania mięsa w gorącej wodzie nie sprzyja niestety zachowaniu jakości produktu. Czym prędzej zaniechaj więc takich praktyk, jeśli zależy ci nie tylko na smaku mięsa, ale i jego wartościach odżywczych.


Fasola a wzdęcia - jeśli nie chcesz się zmagać z nieprzyjemnym efektem wzdęć po spożyciu fasoli, postaw na pracę u podstaw! Namocz fasolę razem z zielonym kminkiem i tak też ją zagotuj. Kminek odlejesz wraz z wodą odcedzając fasolę przez sito. 

Skomentuj: