Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem?

Świeży pomidor i ogórek, pokrojone w soczyste plasterki na śniadaniowym półmisku to często spotykany obrazek na naszych stołach. Ciężko też odmówić sobie skrojenia obu warzyw do jednej sałatki, np. greckiej.
Dlaczego nie powinno się łączyć pomidora z ogórkiem?


Od pewnego czasu coraz więcej osób wskazuje na fakt, że nie powinno się łączyć tych dwóch warzyw, ale czy każdy kto tak twierdzi wie, z czego to wynika?


Dumni ze zdrowego odżywiania, często nie mamy świadomości, że nie tylko typ spożywanych produktów jest istotny ale i to, jak i z czym je łączymy. Niewinnie wyglądający zielony ogórek zawiera enzym askorbinowy, który ‘zabija’ witaminę C zawartą w pomidorach (a także innych bogatych w witaminę C pokarmach, np. w pietruszce czy papryce), w związku z czym taki duet zwyczajnie traci na wartości. Łyżeczka soku z ogórków jest w stanie zniwelować całą witaminę C znajdującą się nawet w 3 litrach soku pomidorowego. Świeżym ogórkiem raczmy się więc osobno, np. w postaci mizerii. Jest on świetnym sposobem na orzeźwienie. Doskonale nadaje się na przekąskę z uwagi na minimalną zawartość kalorii, a do sałatek korzystajmy z marynowanych lub kiszonych.



Niewskazane jest też łączenie pomidorów z białym serem. Przy dłuższej diecie w tej postaci można się narazić na bolesne problemy ze stawami. Pomidory zawierają bowiem kwasy, które z łatwością łączą się z wapniem zawartym w serze. W ten sposób powstają kryształki, które odkładają się w stawach. Rezultatem mogą być bolesne stany zapalne.

Skomentuj: