Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Prosty przepis na ciasto marchewkowe

Przepis na ciasto marchewkowe, który pokochasz!
Prosty przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:


2 jaja

160 g brązowego cukru

150 ml oleju roślinnego

200 g drobno startej marchewki

50 g posiekanych orzechów włoskich

75 g drobno pokrojonego ananasa

200 g maki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia


Polewa (opcjonalnie):


200 g serka mascarpone

1 łyżeczka cukru waniliowego

50 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

2-3 łyżki masła


Jaja zmiksuj tak, aby podwoiły objętość, następnie dodaj cukier i ubijaj na puszystą masę.

W trakcie ubijania ciągłym strumieniem dolewaj olej.

Do masy dodaj startą marchewkę, ananasa i orzechy, całość wymieszaj.

Następnie dodaj przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek oraz sól i delikatnie połącz wszystkie składniki.

Nagrzej piekarnik do temperatury 150 st. C

Masę przełóż do formy o długości 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz ok 1 godz. w temperaturze 150 st. C. 

Odstaw do ostygnięcia.


Przygotuj polewę:


Serek mascarpone zmiksuj z masłem. (Masło powinno mieć temperaturę pokojową). W trakcie miksowania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec, gdy krem jest już idealnie gładki, skrop go sokiem z cytryny.


Ostudzone ciasto marchewkowe przekrój wzdłuż na pół, posmaruj częścią kremu, a resztę kremu rozprowadź po wierzchu ciasta. Ciasto możesz dodatkowo udekorować orzechami włoskimi i posypać cynamonem.



Skomentuj: