Dodajesz do:
{{publicationProducts.getPublication().title}}
{{product.name}}
Jak dodać

Zdrowy słodki deser: banany w czekoladzie!

Karnawałowa przekąska na słodko (i wbrew pozorom całkiem zdrowo)!
Zdrowy słodki deser: banany w czekoladzie!

Jeśli masz ochotę na deser, po którego zjedzeniu nie pojawiają się (aż takie!) wyrzuty sumienia, a dieta, którą uskuteczniasz od pół roku nie pójdzie na marne, skorzystaj z najlepszego połączenia: owoców, czekolady i orzechów!

My wybraliśmy: banany, czekoladę deserową min. 70% kakao, orzechy włoskie, laskowe, wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Przygotowanie tej słodkiej przekąski, to mnóstwo zabawy, dlatego idealnie nadaje się do zrobienia wspólnie z dziećmi, które dumne ze swojego dzieła, z jeszcze większym apetytem skonsumują zdrowe owoce!

Zamiast bananów można wykorzystać także truskawki, kiwi czy gruszki. W roli posypki, idealnie sprawdzą się też rozdrobnione orzeszki ziemne niesolone. Jedynym ograniczeniem jest więc nasza wyobraźnia! :)  


Składniki na ok 9 porcji
  • 3 duże banany (przed przygotowaniem można włożyć na ok pół godz. do lodówki)
  • 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • orzechy (do wyboru: ziemne, włoskie, laskowe, płatki migdałowe)
  • wiórki kokosowe
  • patyczki, np. do szaszłyków
  • naczynie, do wygodnego ułożenia bananów

Przygotowanie

Jeśli orzechy są w dużych kawałkach należy je rozdrobnić w odpowiednim do tego celu urządzeniu (np. blender z dedykowaną nakładką) lub wykorzystując ściereczkę w której umieszczamy orzechy, a następnie rozdrabniamy je za pomocą wałka lub tłuczka..

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, w tym celu:
  • pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki i wrzuć do suchej szklanej lub metalowej miseczki
  • w rondelku, do którego miseczka nie wpadnie, przygotuj wodę do zagotowania
  • miseczka nie powinna dotykać wody, czyli podgrzewana będzie przez parę wodną
  • czekoladę cały czas mieszaj (np. sylikonową szpatułką)
  • gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz moc tak, aby tylko delikatnie wrzała, czekolada powinna być roztapiana powoli aby się nie przypalić
  • gdy czekolada roztopi się całkowicie, niech pozostanie na minimalnej mocy, w tym czasie przygotuj banany
Tutaj kupisz: Miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej » 

Banany obierz ze skórki i pokrój każdy na 3 części. Banany zanurzaj w czekoladzie i posypuj orzechami lub wiórkami kokosowymi. Od razu układaj w pozycji, w której chcesz podać, w przeciwnym razie czekolada będzie wszędzie ;) Przygotowany deser włóż do lodówki na ok pół godziny.

Skomentuj: